Értékelések

Szívmelengető volt a születésnapomra kapott retro, felelevenítette a múlt legkellemesebb és legviccesebb pillanatait. Az egomat is símogatta az 5 perc megosztott hírnév amit a velem egy napon született hírességek kaptak, mert ráébresztett arra, hogy több köt össze velük mint amennyi elválaszt. Mindannyiunknak két fülünk van, egyformán ragaszkodunk az emlékeinkhez és hasonlóképpen örülünk a testre szabott múltidézésnek.

Fon Gabi RetroFonját (szülinapi hangos-naptárát) imádom- imádtam. Amikor hallgattam, időutazóvá, szemtanúvá váltam. Láttam magam előtt januártól- decemberig, elsejétől-harmincegyig – a hét valamelyik fantasztikus napját a múltban, amelyik pont arra a napra esett a jövő jelenében, amikor éppen hallgattam a rádiót… Bárhol. Megelevenedtek jeles napok, vagy éppen megszülettek, életre-keltek és arcot kaptak ismerős nevek. Abban a pár percben, filmszerűen peregtek le előttem történeteik, legendáik, találmányaik, (élet)műveik, sikereik vagy éppen botrányaik . Gabi (zeneileg is) mesterien szerkesztett audio-történetei olyan hangulatot varázsoltak a múlt mozaikjaiból, mintha egy moziban ültem volna.

Nagymami 90-dik szülinapi meglepetéseként, ikertestvérem megkérte Gabit, készítsen nagymamánkról egy „privát RetroFon-t”. Május 5-én, a születésnapon, lejátszottuk a meglepetést. Gabi (a múltat és jelent összekötő hírmondó-hírolvasó) hangja szinte mozgóképpé formálta Nagymami életrajzi adatokba szőtt élményeit és emlékeit egészen a jelenig, és a különlegesen szerkesztett műsor egy szülinapi üdvözléssel zárult. Nagymami négy generáció körében hallgatta a személyre-szabott, neki dedikált csodálatos szülinaptárat. Megható volt és felejthetetlen. Gabi meglepetése és az élmény is, ahogy együtt hallgattuk. A „privát” RetroFon mp3-as ikonja pedig a mai napig ott van Nagymami computerének képernyőjén. Bármikor rákattint. Bármikor meghallgatja újra.

Ő a Hang! Igen, így nagybetűvel. Magyarország egyik legszebb női hangja. Bíbor, meleg, őszi sárgás-barna tónusú, egyszerre komoly és végtelenül játékos. Alkalmas arra, hogy olyan rezonanciákat keltsen a lélekben, mint a legjobb mesterek által létrehozott hangszerek. Belső harmóniát áraszt és emiatt akár orvosi rendelvényre is felírhatnák – nyugtatóul.

Minden összetartó család életében megható élmény és esemény egy családtag jeles születésnapjának  megünneplése.

Édesanyám 90. születésnapjára készült fényképekből, kísérőzenével összeállított alkotás ilyen csodás élmény volt édesanyámnak és az ő köszöntésére összegyűlt családtagoknak és barátoknak.  Az Ünnepelt hosszú életét a személyes fényképek szinte kortörténeti beállítása fantasztikus hatású volt mindnyájunk  számára. Hála és köszönet az alkotónak Fon Gabinak nagyszerű, igényes művészi alkotásáért. Szívből ajánlom őt mindenkinek, ha ilyen művészi élményhez kívánja juttatni szeretett családtagját vagy barátait.